[ad_1]

Кутя Багата - в прямому сенсі цього слова

На Святвечір, кажуть, має бути обов’язково 12 страв. Це швидше народний звичай, бо священники запевняють, що головне цього дня піти до церкви і помолитися, порадіти народженню Христа-Спасителя, а не думати про гастрономічні вишуканості…

Звісно все так, але чи переконає таке твердження простого українця, котрий звик на Святвечір за столом зібрати усю рідню і щедро її почастувати?

Різдво родинне свято, додому  на свято з’їжджаються навіть здалеку. Тому такі приготування зрозумілі.

Але ж ціни, ціни…

Нині дорога виходить навіть кутя, яка по суті є звичайною пшеничною кашею. І тут навіть річ не в дорожнечі кожного окремого інгредієнта, сама крупа теж не дешева.

А ще напередодні свята виробники вигадують окремі маркетингові хитрощі: то кутя вже в спеціальних пакетах, який опускаєш у воду і вуаля. То «швидкого приготування», виявляється, є кутя. А раніше ж у ступі пшеницю оббивали…

Нині ж на «зручності» заробляють гроші.

Отже, середні ціни на кутю в Рівному: 

Кутя пшенична, 400 грамів — 12 гривень.

Кутя пшенична у якійсь загадковій «різдвяній» коробці — від 50 гривень за 430 грам.

Кутя пшенична, сублімована, тобто з родзинками, маком тощо, «запарив — і готово» — 80 гривень за 280 грам.

Дехто робить кутю з перлової крупи. Якщо так — доведеться викласти від 15 гривень за кілограм.

«Модним» став і булгур для приготування куті з легкої руки відомого кулінара Клопотенка. Ціна цієї крупи коливається від  30 гривень за пів кілограма, так і за 700 грамів. В середньому, без «хитрощів» , «швидкого приготування» булгур вартує до 70 гривень за кілограм.

Родзинки коштують від 70 гривень за пакування 385 грамів, є сушений виноград — він не значно дешевший.

Мак вартує від 20 гривень за сто грам.

Мед натуральний — від 120 гривень за літр.

Тож навіть  на найпростіші складники доведеться витратитися.

[ad_2]

Источник: 0362.ua

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *